SZABATPrzeniesione z FZP.
http://forumfzp.net/viewtopic.php?t=4092&start=135Zydzi aszkanazyjscy zaczêli siê tworzyæ kiedy Zydzi z krajów Islamu zaczêli zamieszkiwaæ tereny chrze¶cijañskich krajów Europy nawarstwiaj±c siê na nieliczne grupy Zydów mieszkaj±ce tam z okresów rzymskich...Z biegiem czasu,przebywaj±c w¶ród odmiennej kultury,zaczê³y siê u tych Zydów zmieniaæ obyczaje jak i zaprzestanie u¿ywania na codzieñ jêzyka arabskiego...
( ja tam bym nie powiedziala iz to jest 100% prawda Kiara)
Hiszpania:
Toleration and Jewish immigration (1085 to 1212)
Official persecution and massacres (1300 to 1391)
Forced conversions and the "New Christians" (1391 to 1492)
O, A, B, AB (dane sprzed II wojny ¶wiatowej)
Germans 41 43 11 5
Jews (Germany) 42 41 12 5
Poles 33 39 20 9
Jews (Poland) 33 41 18 8
Oto przyk³adowe dane dla Mongo³ów (ju¿ wymieszanych w Rosji)
Ka³mucy 26 23 41 11
leo ben efraim napisa³:
@RA czy bylbys w stanie mi wytlumaczyc do czego sluzyc ma ta wyliczanka?
W Torze pisze ¿e ¯ydzi maj± byæ podzieleni na 1000, 100, 50, 10 i mieæ zawsze przywódcê! Taka Regu³e Zrzeszenia z Qumran potwierdza ¿e w staro¿ytno¶æi by³o to przykazanie nakazane przez Mojzesza.
Racjonalnie oceniaj±c nale¿y wykluczy³ emigracjê ¯ydów z Hiszpanii do Polski (poza ma³ymi wyj±tkami) A raczej powiedzia³ ¿e wiêkszo¶æ ¯ydów mog³a przybyæ tutaj z Iranu, Iraku raczej przez Kaukaz czy przez p³w Ba³kañski.
I raczej ¯ydzi byli ju¿ zadomowieni w Polsce w XI, XII, XIII wieku Gdy¿ widaæ po grupach krwi ¿e s± bardzo zbli¿eni do Polaków, a tym bardziej pewnie gwa³ty dokonywane przez mongo³ów nie uwzglêdnia³y kto jest gwa³cony czy Polka, czy ¯ydówka/ I z tego wynika podobny podzia³ grup krwi.
Srebroñ napisa³:
Kiedy warunki i w tych krajach zaczê³y siê znacznie pogarszaæ wiêkszo¶æ tych Zydów przenios³o siê na tereny Królestwa Polskiego gdzie nawarstwili siê na niedobitków Zydów chazarskich którzy przybyli tam wcze¶niej ze wschodu...Wobec tego ze warunki w Królestwie by³y niezwykle dogodne wp³ynê³o to na wzrost populacji i nowe nap³ywy Zydów sefaradyjskich z zachodnich krajów Europy,którzy w bardzo szybkim tempie siê asymilowali przyjmuj±c nowe obyczaje i kulturê Zydów aszkenazyjskich...
Jako¶ mi naprawdê trudno uwierzyæ ¿e ¯ydzi z pañstw Islamu przybyli do ¶redniowiecznych Niemiec!
Ostatnio zmieniony przez RA dnia Pi± Mar 12, 2010 11:06 am, w ca³o¶ci zmieniany 1 raz
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wy¶lij prywatn± wiadomo¶æ
RA
Do³±czy³: 14 Gru 2009
Nowy postWys³any: Pi± Mar 12, 2010 10:44 am Temat postu: Odpowiedz z cytatem
Oozie napisa³:
RA napisa³:
Z tego co wiem bêdzie 30 marca! .
Szabat jest zwykle co tydzieñ, nie raz w roku czy raz na miesi±c. Rolling Eyes
Babiloñski siódmy dzieñ by³ obchodzony siódmego dnia ksiê¿ycowego miesi±ca (patrz fazy ksiê¿yca
http://pl.wikipedia.org/wiki/Faza_Ksi%C4%99%C5%BCyca)
Jak widaæ jest ich 8 (ale faza której ksiê¿yc nie jest widoczna, nie by³a wliczana, czyli mamy dok³adnie 7 faz)
S³owo Szabatu znaczy tyle co byæ kompletnym (ksiê¿yc jest kompletny) Ale ok wyja¶nij mi ten fragment od proroków:
Ez 46
1 Tak mówi Pan Bóg: Brama dziedziñca wewnêtrznego, zwrócona ku wschodowi, winna byæ przez sze¶æ dni tygodnia zamkniêta, natomiast w dniu szabatu winna byæ otwarta; tak¿e w czasie nowiu winna byæ otwarta.
Chodzi mi o to dlaczego Biblia ca³y czas ³±czy ksiê¿ycowy nowy m-c Rosz Chodes, z Szabatem?
Co te ¶wiêta ³±czy? Ksiê¿yc?
W ksiêdze Rodzaju sam Bóg ustanawia Szabat, dokonuje stworzenia:
Przet³umaczê 2,1 Za to szabat przet³umaczê na kompletno¶æ, zamiast talmudycznego s³owa odpocz±³! Bardziej logiczne dla mniej jest ¿e ludzie w szabat upamiêtniaj± kompletno¶æ stworzenia, a symbolem tego jest kompletny ksiê¿yc. W torze jest bardzo wiele fragmentów w których pisze ¿e szabat jest symbolem / znakiem! Ale jedyny znak jaki ja widzê to jest kompletny ksiê¿yc
http://pl.wikipedia.org/wiki/Faza_Ksi%C4%99%C5%BCyca