Wielki Labirynt w EgipcieWiele jest opowiesci o Wielkim Labiryncie i jego skarbach , jedna z nich znalazl Blad , pochodzi z innego forum.
„Imiê moje jest Herodot, pochodzê z Halikarnasu i opowiadam ¶wiatu o poszukiwaniach, jakie prowadzi³em, by przechowaæ ¿yw± pamiêæ przesz³o¶ci i unie¶miertelniæ wielk±, budz±c± podziw pracê Greków i innych narodów....Jako znak jedno¶ci postanowili pozostawiæ po sobie pomnik, wiêc zbudowa¬li labirynt, usytuowany opodal po³udniowego brzegu jeziora Moeris, w s±siedz¬twie miejsca, zwanego Krokodilopolis. By³em tam i jest to co¶ nie do opisania. Gdyby przyjrzeæ siê wszystkim murom miejskim i budowlom publicznym w Gre¬cji, widaæ ¿e wszystkie one razem nie wymaga³y ani takich prac, ani tylu pieniêdzy, co ten labirynt. A ¶wi±tynie w Efezie i Samos nie s± przecie¿ ma³e! To prawda, piramidy zapieraj± dech w piersiach i ka¿da z nich dorównuje wielu budowlom greckim, ale nic nie mo¿e siê równaæ z labiryntem......Po pierwsze, ma on tuzin wewnêtrznych ogrodów, z których sze¶æ uszerego¬wanych jest w czê¶ci pó³nocnej, a sze¶æ w po³udniowej. Wej¶cia do nich znajduj± siê naprzeciwko siebie. Mur zewnêtrzny - bez otworów - otacza ca³y kompleks. Sam gmach ma dwa piêtra i 3000 komnat, z których po³owa znajduje siê pod ziemi±, a pozosta³e 1500 powy¿ej.....Zwiedzi³em i obejrza³em osobi¶cie 1500 komnat naziemnych, tak ¿e mówiê o nich z w³asnego do¶wiadczenia; co do komnat podziemnych, muszê opieraæ siê na relacjach innych, bowiem Egipcjanie zabronili mi tam wej¶æ. Mog³y byæ tam groby królów, którzy byli twórcami labiryntu i groby ¶wiêtych krokodyli. Nie by³em tam, wiêc i wszystko, co o tym wiem, wiem z tego, co s³ysza³em. Komnaty górne pokazano mi. Nie uwierzy³by¶, ¿e by³y dzie³em r±k ludzkich. Korytarze, ³±cz±ce pokoje i krête ¶cie¿ki pomiêdzy podwórcami zapiera³y dech ró¿norodno¶ci± barw, kiedy przechodzi³em pe³en zachwytu z podwórców do komnat, z kom¬nat do kolumnad, przez kolumnady do innych komnat i z nich wychodzi³em na dalsze podwórce. Stropy by³y wszêdzie wykonane z kamienia, a ¶ciany pokryte reliefami przedstawiaj±cymi postacie. Ka¿dy podwórzec by³ otoczony szeregiem kolumn z jednolitych bloków bia³ego marmuru.....Ale, jakkolwiek labirynt przedstawia cudowny widok, jezioro Moeris, po³o¬Â¿one tu¿ ko³o niego, zapiera wprost oddech. Jego obwód wynosi 3600 stadiów lub 60 schoinoi - 666 kilometrów - i dorównuje d³ugo¶ci± ca³emu egipskiemu wybrze¿u morskiemu. To pod³u¿ne, w±skie jezioro jest po³o¿one na osi pó³noc-po³udnie, a jego g³êboko¶æ w najg³êbszym miejscu wynosi ponad 90 metrów. Jest to prawdopodobnie dzie³o r±k ludzkich, bo po¶rodku niego znajduj± siê dwie piramidy, ka¿da z nich wystaje 90 metrów nad powierzchniê jeziora, podczas gdy podstawy s± ukryte równie g³êboko pod wod±.......Na szczycie ka¿dego z budynków znajduje siê statua, przedstawiaj±ca cz³o¬wieka na tronie. Gdyby obliczyæ ca³kowit± wysoko¶æ, doszed³by¶ do 19 metrów, bo 100 fathomów odpowiada jednemu stadium lub 600 stopom - fathom liczy 6 stóp lub 4 ³okcie, a stopa odpowiada 4 d³oniom, czyli jeden ³okieæ to 6 d³oni (stopa wynosi 29,6 cm, fathom - 178 cm, ³okieæ 44,4 cm, a d³oñ 7,2 cm).......Jezioro nie pobiera wody z naturalnych ¼róde³ - by³oby to niemo¿liwe, po¬niewa¿ otaczaj±ca je okolica jest sucha jak pieprz, natomiast ³±czy siê z Nilem za pomoc± kana³u. Tym kana³em woda wp³ywa do jeziora przez pó³ roku, a przez nastêpne sze¶æ miesiêcy z powrotem p³ynie do rzeki. Zysk dla królewskiego skarbca wynosi co najmniej jeden srebrny talent dziennie dziêki rybom, jakie siê tu ³owi......tyle Patrick Geryl za Herodotem,
Hawara znajduje siê w Libanie
http://maps.google.pl/maps/ms?f=q&hl=pl&geocode=&num=10&ie=UTF8&msa=0&msid=103142500064937744531.00045a3cbc36912bad3d2&ll=34.420434,36.083908&spn=0.050199,0.077248&t=h&z=14 ale zobaczcie tutaj;
http://maps.google.pl/maps/ms?f=q&hl=pl&geocode=&num=10&ie=UTF8&msa=0&msid=103142500064937744531.00045a3cbc36912bad3d2&ll=29.42046,31.319275&spn=1.696134,2.471924&t=h&z=9 zielone wielkie jezioro.