Strony: [1]

MACIE PRZEMY¦LANE PYTANIA DO KIARY? TUTAJ JE ZADAWAJCIE

jak w temacie - tutaj mo¿na kierowaæ pytania do Kiary.
  • bond
  • Nowy u¿ytkownik
  • *
  • Wiadomo¶ci: 3
Odp: MACIE PRZEMY¦LANE PYTANIA DO KIARY? TUTAJ JE ZADAWAJCIE
« Odpowiedz #1 : Luty 21, 2009, 21:31:07 »

pytanie dotycz±ce interpretacji obrazów:
czy autorzy tych obrazów byli 'wtajemniczeni', nale¿eli do jaki¶ grup, posiadali wiedzê niedostêpn± innym i to wpisywali w obrazy czy mogli to robiæ pod¶wiadomie, intuicyjnie, nie¶wiadomi wielo¶ci znaczeñ?

Kiaro, masz zdolno¶ci interpretacji, tak pisz±, czy patrzac na obraz mo¿esz co¶ powiedzieæ o jego autorze, jego intencjach.
(nie wiem czy wyra¿am siê jasno, w moim domu wisi piêkny obraz (reprodukcja) przedstawiaj±cy dwie kobiety.Ma w sobie to co¶ czego nie mogê uchwyciæ i zastanawiam siê czy ka¿dy obraz podlega interpretacji symbolicznej czy nie:)U¶miech
  • Kiara
  • Administrator
  • Ekspert
  • Wiadomo¶ci: 2458
« Odpowiedz #2 : Luty 22, 2009, 20:00:45 »

Witaj bond.
Nie wszyscy autozy obrazow byli wtajemniczeni w wiedze "tajemna" , czyli byli czlonkami jakichs stowarzyszen mistycznych. ale moim zdaniem sporo tak , widac to po elemetach i sposobie malowania roznych scen, po znakach i uzyciu klorow. Jest to kanon w mistyce znany. Te obrazy , ktore mialy przekazac tajemna wiedze potomnosci byly malowane w ten sposob. ludzie wspolczesni , ktorzy rowniez znaja podstawy tajemnej wiedzy moga je odczytac.O to chodzilo , bajki tez sa pisane w ten sposob iz pod bajkowa plaszczyzna ukryty jest piekny przekaz wiedzy tajemnej. Chyba wszystkie bajki go niosa tak samo jat te znaczace obrazy.

Nie wiem jaki obraz wisi w Twoim domu i co przedstawia, wiec nie moge wypowiedziec sie na jego temat. Artysci sa bardzo wrazliwymi ludzmi, zawsze wiec w swoim dziele przekazuja rowniez ukryte intecje, mysli i marzenia. Nigdy nie sa one jednoznaczne, tak wiec i autor obrazu , ktory posiadasz napewno cos przekazywal. Ale co? Nie wiem.
Dam ci przyklad przepieknej starej bajki , ktora wszyscy znamy ; Krolewna Sniezka i 7 krasnoludkow, sprobuj ja sama przeanalizowac ezoterycznie za pomoca kodu w niej zdeponowanego. Napisz co Ci wyszlo a ja sie wlacze.

Kiara
  • bond
  • Nowy u¿ytkownik
  • *
« Odpowiedz #3 : Luty 23, 2009, 21:53:02 »

Hmmm, pamietam ze studiów rozmowy o literaturze feministycznej i reinterpretacji bajek. W bajkach typu Kopciuszek i królewna ¶nie¿ka i wielu innych zawsze piekne=m³ode=niewinne=glupawe, a kobieta nie mo¿e zyæ bez rycerza, on j± wybawia, budzi itp itd, jakby bez niego zyæ nie mog³a.Pod³e s± te bajki dla tych starych, brzydszych...
Nie wiem jaka w tym jest g³êbsza symbolika, snie¿ka nie jest dla mnie symbolem kobiety (prze¼roczysta postaæ), a krasnoludki s± dla mnie dobr±, ochronn± si³± natury.7 to u nas liczba znacz±ca, szczê¶liwa. Dodam, ¿e w bajkach inncyh narodów t± liczb± jest 9 ( za 9 górami, za 9 lasami). Ksi±¿ê jest ¶lepcem który nie pokocha³by Sniezki gdyby nie by³a piekna, nie wiem co symbolizuje.W jab³ku z pewno¶ci± co¶ jest Chichot -zdrada.
« Odpowiedz #4 : Luty 23, 2009, 23:50:11 »

a bajka o czerwonym kapturku opowiada o INICJACJI SEKSUALNEJ, kolor czerowny to symbol porz±dania i rozpusty a wilk to symbol zwierzêcych pierwotnych instynktów...
  • Kiara
  • Administrator
  • Ekspert
  • Wiadomo¶ci: 2458
« Odpowiedz #5 : Marzec 08, 2009, 15:31:23 »

Czy mozecie wkleic tresc tej baki? Skometuje ja wowczas ezoterycznie, bracia Grimm doskonale znali wiedze ezoteryczna, przekazali ja w tych pieknych bajkach.

Kiara U¶miech U¶miech
  • bond
  • Nowy u¿ytkownik
  • *
« Odpowiedz #6 : Marzec 08, 2009, 19:43:57 »

Królewna ¦nie¿ka - bajka dla dzieci Karla Grimma i Wilhelna Grimma
autor bajki: Karl Grimm i Wilheln Grimm
Pewnego razu, podczas srogiej zimy, kiedy sypa³y siê p³atki ¶niegu jak pierze z rozprutej pierzyny, siedzia³a królowa przy oknie o ramach z czarnego hebanu i szy³a. Tak szyj±c i patrz±c na ¶nieg uk³u³a siê w palec i trzy krople krwi upad³y w ¶nieg. A poniewa¿ czerwona krew cudnie wygl±da³a na bia³ym ¶niegu, królowa pomy¶la³a sobie:

"Chcia³abym mieæ dziecko bia³e jak ¶nieg, rumiane jak krew i o w³osach czarnych jak heban".

Wkrótce potem królowa powi³a dziewczynkê bia³± jak ¶nieg, rumian± jak krew i o w³osach czarnych jak heban. Nazwano j± ¦nie¿k±. A kiedy dzieciê przysz³o na ¶wiat, umar³a królowa.

Po roku król poj±³ drug± ¿onê.

By³a to pani piêkna, ale dumna i zarozumia³a, a nie mog³a ¶cierpieæ, ¿eby kto¶ by³ od niej piêkniejszy. Mia³a ona cudowne zwierciad³o, w którym siê zawsze przegl±da³a, a przegl±daj±c siê pyta³a:

- Zwierciade³ko, zwierciade³ko, powiedz przecie, kto najpiêkniejszy jest na ¶wiecie?

A zwierciad³o odpowiada³o:

- Ty¶, królowo, najpiêkniejsza jest na ¶wiecie...

I królowa by³a zadowolona, bo wiedzia³a, ¿e zwierciad³o mówi³o prawdê.

Tymczasem ¦nie¿ka podrasta³a i stawa³a siê z ka¿dym dniem piêkniejsza; a kiedy skoñczy³a siedem lat, by³a piêkna jak jasny dzieñ, piêkniejsza nawet od samej królowej.

Pewnego razu królowa zapyta³a zwierciad³a:

- Zwierciade³ko, zwierciade³ko, powiedz przecie, kto najpiêkniejszy jest na ¶wiecie?

A zwierciad³o odpowiedzia³o:

- Królowo, jeste¶ piêkna jak gwiazda na niebie, ale ¦nie¿ka jest tysi±c razy piêkniejsza od ciebie.

Przerazi³a siê królowa, z¿ó³k³a i zzielenia³a ze z³o¶ci. I od tej chwili znienawidzi³a ¦nie¿kê. A z³o¶æ i zazdro¶æ wci±¿ ros³y w jej sercu jak truj±ce ziele, a¿ wreszcie nie mia³a ju¿ dnia ani nocy spokojnej. Przywo³a³a wiêc jednego ze strzelców i rzek³a:

- Wyprowad¼ dzieciê do lasu, nie chcê jej wiêcej widzieæ. Masz j± zabiæ, a na dowód prawdy przynie¶ mi jej serce.

Strzelec us³ucha³ rozkazu, wyprowadzi³ ¦nie¿kê do lasu, lecz gdy wyci±gn±³ nó¿, a¿eby przebiæ jej niewinne serduszko, rozp³aka³a siê dziewczynka i zaczê³a go prosiæ tymi s³owy:

- Ach, drogi strzelcze, daruj mi ¿ycie, pójdê sobie daleko w dziki las i ju¿ nigdy nie wrócê do domu.

A ¿e by³a tak piêkna, ulitowa³ siê strzelec i powiedzia³:

-Uciekaj wiêc, biedne dziecko! "Dzikie zwierzêta i tak ciê po¿r±" - pomy¶la³ sobie, ale jako¶ l¿ej mu siê zrobi³o na sercu, bo ¿al mu by³o j± zabiæ. A spotkawszy po drodze zaj±ca, zabi³ go, wyj±³ mu serce i przyniós³ królowej na dowód, ¿e zabi³ ¦nie¿kê.

Tymczasem biedne wystraszone dziecko b³±ka³o siê samo jedno po wielkim lesie nie wiedz±c, co pocz±æ. Zaczê³a biec i bieg³a tak po kamieniach i przez ciernie, a dzikie zwierzêta uchodzi³y jej z drogi, nie robi±c jej nic z³ego; bieg³a, a¿ zabrak³o jej tchu. A by³ ju¿ wieczór; wtem ujrza³a maleñki domek i wesz³a do niego, chc±c odpocz±æ. W domku tym wszystko by³o maleñkie, ale tak czyste i mi³e, ¿e nie da siê opowiedzieæ. Sta³ tam stoliczek nakryty bia³± serwetk±, a na serwetce siedem ma³ych miseczek, a przy ka¿dej miseczce ³y¿eczka, no¿yk i widelczyk, a po¶rodku sta³o siedem kubeczków. Pod ¶cianami sta³o siedem ³ó¿eczek, jedno przy drugim, starannie za¶cielonych czy¶ciutk± po¶ciel±.

¦nie¿ka by³a g³odna i spragniona, zjad³a wiêc kawa³eczek chleba, z ka¿dej miseczki troszeczkê jarzynki, a z ka¿dego kubeczka upi³a kropelkê wina, gdy¿ nie chcia³a komu¶ jednemu wszystkiego zje¶æ. Potem, poniewa¿ by³a bardzo zmêczona, chcia³a siê po³o¿yæ do ³ó¿eczka, ale ¿adne nie by³o odpowiednie: jedno za d³ugie, drugie za krótkie, a¿ wreszcie siódme okaza³o siê w sam raz; u³o¿y³a siê tam i zasnê³a.

Kiedy siê ju¿ zupe³nie ¶ciemni³o, przyszli gospodarze tego domku. By³o to siedmiu karze³ków, którzy do tej pory pracowali w górach wydobywaj±c drogie kruszce. Zapalili siedem ¶wieczek, a kiedy w pokoju zrobi³o siê jasno, zauwa¿yli, ¿e kto¶ tu by³, gdy¿ nie wszystko znale¼li w tym porz±dku, w jakim zostawili.

Pierwszy zapyta³:

- Kto siedzia³ na moim krzese³ku?

Drugi:

- Kto jad³ z mojego talerzyka?

A trzeci:

- Kto u³ama³ kawa³ek mojego chleba?

Czwarty:

- Kto zjad³ moj± jarzynkê?

Pi±ty:

- Kto u¿ywa³ mojego widelczyka?

Szósty:

- Kto kroi³ moim no¿ykiem?

Siódmy:

- Kto pi³ z mojego kubeczka?

A kiedy pierwszy siê obejrza³, zawo³a³:

- Kto wchodzi³ do mojego ³ó¿eczka?

Reszta przybieg³a, a ka¿dy zawo³a³ ze zdziwieniem:

-I w moim te¿ kto¶ le¿a³!

A kiedy siódmy zajrza³ do swego ³ó¿eczka, zobaczy³ w nim ¶pi±c± ¦nie¿kê. Zawo³a³ swych towarzyszy, którzy pokrzykuj±c ze zdziwienia przynie¶li swoje ¶wieczki i uwa¿nie poczêli siê przygl±daæ ¦nie¿ce.

- Ach, mój Bo¿e! Ach, mój Bo¿e! - wo³ali. - Jakie to dziecko jest piêkne!

I tak siê radowali, ¿e nie chcieli dziewczynki obudziæ i pozostawili j± ¶pi±c± w ³ó¿eczku. Siódmy karze³ek spa³ u swoich towarzyszy, u ka¿dego po godzinie, a¿ minê³a noc.

Kiedy nastêpnego dnia ¦nie¿ka obudzi³a siê i ujrza³a siedmiu karze³ków, przestraszy³a siê bardzo.

Ale oni zapytali przyja¼nie:

- Jak siê nazywasz?

- Nazywam siê ¦nie¿ka - odpowiedzia³a.

- W jaki sposób dosta³a¶ siê do naszego domku? - pyta³y dalej karze³ki.

Opowiedzia³a im wiêc ¦nie¿ka, jak to macocha kaza³a j± wyprowadziæ do lasu i zabiæ, jak strzelec ulitowa³ siê nad ni±, jak bieg³a ca³y dzieñ, a¿ wreszcie trafi³a do tego domku. A na to karze³ki:

- Je¶li zechcesz nam prowadziæ gospodarstwo, gotowaæ, praæ, szyæ i wszystko utrzymywaæ w porz±dku, to mo¿esz u nas pozostaæ, a niczego ci nie zabraknie.

- O, tak - zawo³a³o dziewczê - z ca³ego serca!

I pozosta³a u nich. Utrzymywa³a im dom w porz±dku; od samego rana sz³y karze³ki w góry wydobywaæ z³oto i brylanty, a wieczorem wraca³y na kolacjê, któr± przygotowywa³a ¦nie¿ka. Ca³y dzieñ dziewczynka by³a sama w domu, a karze³ki przed wyj¶ciem mówi³y jej zawsze:

- Strze¿ siê macochy, która mo¿e siê dowiedzieæ, gdzie jeste¶. Pamiêtaj, nie wpuszczaj nikogo!

A tymczasem królowa, gdy ujrza³a serce, które uwa¿a³a za serce ¦nie¿ki, by³a przekonana, ¿e znów jest najpiêkniejsza na ¶wiecie. Podesz³a do swego zwierciad³a i zapyta³a z u¶miechem:

- Ty¶ piêkna, królowo, jak gwiazdy na niebie, ale za lasami, ale za górami mieszka ¦nie¿ka z karze³kami, tysi±c razy piêkniejsza od ciebie...

Zatrzês³a siê ze z³o¶ci królowa, gdy¿ wiedzia³a, ¿e zwierciad³o mówi prawdê. Zrozumia³a, ¿e j± strzelec oszuka³ i ¦nie¿ka ¿yje. Znowu dniami i nocami nie mog³a zaznaæ spokoju i my¶la³a tylko o tym, jak by pasierbicê pozbawiæ ¿ycia. Po d³ugim namy¶le z³a macocha umalowa³a twarz i przebra³a siê za star± handlarkê, tak ¿e nikt by jej nie pozna³.

W tym przebraniu posz³a za lasy, za góry, gdzie mieszka³a ¦nie¿ka u siedmiu karze³ków, zapuka³a do drzwi i zawo³a³a:

- Piêkny mam towar i bardzo tani!

¦nie¿ka wychyli³a siê z okienka i rzek³a:

- Dzieñ dobry, dobra kobieto, co macie do sprzedania?

- Dobry towar, piêkny towar - odpowiedzia³a rzekoma handlarka. - Gorseciki jedwabne w ró¿nych kolorach i wyci±gnê³a jeden, który by³ spleciony z ró¿nokolorowego jedwabiu.

"Tê poczciw± kobietê mogê wpu¶ciæ" - pomy¶la³a ¦nie¿ka, otworzy³a drzwi i kupi³a sobie ¶liczny gorsecik.

- Ach, moje dziecko - rzek³a stara - jak ty wygl±dasz! Chod¼, mocniej ciê ¶ci±gnê tym gorsecikiem.

¦nie¿ka nie przeczuwaj±c nic z³ego zgodzi³a siê, ale stara coraz mocniej i mocniej ¶ci±ga³a sznur gorsecika, a¿ ¦nie¿ce zabrak³o tchu i pad³a jak martwa na ziemiê.

- Ju¿ nie bêdziesz najpiêkniejsza! -- zawo³a³a macocha i wybieg³a z domku.

Nied³ugo potem, pod wieczór, siedmiu karze³ków wróci³o do domu. Jaka¿ by³a ich rozpacz, kiedy ujrza³y swoj± kochan± ¦nie¿kê le¿±c± jak martwa na ziemi. Unios³y j± z pod³ogi, a zauwa¿ywszy, ¿e jest za mocno ¶ci±gniêta sznurem gorsecika, przeciê³y go na pó³. Dziewczynka zaczê³a powoli oddychaæ i o¿y³a.

Kiedy siê karze³ki dowiedzia³y, co siê sta³o, rzek³y:

- T± star± handlark± by³a na pewno z³a królowa. Strze¿ siê i nie wpuszcza ju¿ nikogo, kiedy nas nie ma w domu!

Z³a kobieta, po powrocie do zamku, zadowolona podesz³a do zwierciad³a i zapyta³a:

- Ty¶ piêkna, królowo, jak gwiazdy na niebie, ale za lasami, ale za górami mieszka ¦nie¿ka z karze³kami, tysi±c razy piêkniejsza od ciebie.

Kiedy to królowa us³ysza³a, ca³a krew sp³ynê³a jej do serca ze z³o¶ci, gdy¿ zrozumia³a, ¿e ¦nie¿ka o¿y³a.

- Ale teraz - rzek³a - co takiego wymy¶lê, ¿e ju¿ nie o¿yjesz!

I czarodziejskimi sposobami, które jej by³y znane, uczyni³a zatruty grzebieñ...

Przybra³a znowu postaæ starej kobiety i tak przebrana posz³a za lasy, za góry, gdzie mieszka³a ¦nie¿ka u siedmiu karze³ków.

Zapuka³a do drzwi i zawo³a³a:

- Piêkny mam towar i bardzo tani!

¦nie¿ka wychyli³a siê i krzyknê³a:

- Id¼cie sobie dalej, kobieto, nie wpuszczê nikogo!

- Ale obejrzeæ przecie¿ mo¿esz? - powiedzia³a stara, wyci±gnê³a zatruty grzebieñ i podnios³a do góry. I tak siê spodoba³ dziewczynce, ¿e da³a siê namówiæ i otworzy³a drzwi. A kiedy ju¿ kupi³a, odezwa³a siê stara:

- Chcia³abym ciê porz±dnie uczesaæ!

Biedna ¦nie¿ka znów nie przeczuwaj±c nic z³ego pozwoli³a wpi±æ sobie grzebieñ we w³osy i w tej samej chwili pad³a bez czucia na ziemiê.

- Teraz ju¿ nie o¿yjesz! - rzek³a stara i odesz³a w las. Na szczê¶cie niedaleko by³o do wieczora i karze³ki wróci³y do domu. Kiedy ujrza³y ¦nie¿kê le¿±c± na ziemi. Zrozumia³y, ¿e to zrobi³a z³a królowa. Zaczê³y wiêc szukaæ i znalaz³y zatruty grzebieñ, a z chwil± kiedy go wyjê³y, dziewczynka znów otworzy³a oczy.

Opowiedzia³a im, co siê sta³o, a karze³ki jeszcze raz j± przestrzeg³y i zabroni³y jej komukolwiek otwieraæ drzwi.

Królowa znów stanê³a przed zwierciad³em i zapyta³a:

- Ty¶ piêkna, królowo, jak gwiazdy na niebie, ale za lasami, ale za górami mieszka ¦nie¿ka z karze³kami, tysi±c razy piêkniejsza od ciebie.

Kiedy to królowa us³ysza³a, zadr¿a³a i krzyknê³a:

- ¦nie¿ka musi umrzeæ, choæby za cenê mojego ¿ycia!

Wesz³a do tajnej, ukrytej komory, gdzie nikt nie wchodzi³, i tam uczyni³a truj±ce jab³ko. Wygl±da³o ¶licznie: ¿ó³te z czerwonymi kolorami; ktokolwiek by je widzia³, chcia³by je zje¶æ; ale kto by ugryz³ kawa³ek, musia³ umrzeæ.

Kiedy jab³ko by³o gotowe, ufarbowa³a twarz i przyjê³a postaæ wie¶niaczki. I tak przebrana posz³a za lasy, za góry, gdzie mieszka³a ¦nie¿ka u siedmiu karze³ków. Zapuka³a do drzwi.

¦nie¿ka wychyli³a siê z okienka i zawo³a³a:

- Nie mogê tu wpu¶ciæ nikogo, siedmiu karze³ków mi zabroni³o!

- Wszystko mi jedno - rzek³a wie¶niaczka - gdzie indziej sprzedam jab³ka; tylko jedno chcê ci podarowaæ.

- Nie - odpowiedzia³a ¦nie¿ka - nic mi przyjmowaæ nie wolno.

- Obawiasz siê trucizny? - zapyta³a stara. - Widzisz, krojê jab³ko na dwie czê¶ci; tê po³ówkê z czerwonym rumieñcem ty zjesz, a tê ¿ó³t± ja.

Jab³ko to by³o tak przemy¶lnie zrobione, ¿e tylko jedna po³owa, ta z czerwonym rumieñcem, by³a zatruta. ¦nie¿ka przygl±da³a siê ¶licznemu jab³uszku i widz±c; z jakim apetytem wie¶niaczka je zajada³a, nie mog³a siê d³u¿ej opieraæ pokusie, wyci±gnê³a rêkê i wziê³a zatrut± po³owê jab³ka.

Ledwie jednak po³knê³a kawa³ek, pad³a martwa na pod³ogê. Widz±c to królowa zawo³a³a:

- Bia³a jak ¶nieg, rumiana jak krew, czarnow³osa jak heban! Tym razem ju¿ ciê twoje kar³y nie obudz±.

A kiedy w domu znów zapyta³a zwierciad³a:

-Zwierciade³ko, zwierciade³ko, powiedz przecie, kto najpiêkniejszy jest na ¶wiecie?

zwierciad³o odpowiedzia³o nareszcie:

- Ty¶, królowo, najpiêkniejsza jest na ¶wiecie!

I tak odzyska³o spokój jej nikczemne serce, taki spokój, jaki nikczemne serce mieæ mo¿e.

I znów karze³ki powróciwszy do domu znalaz³y ¦nie¿kê martw± na ziemi. Podnios³y j±. szuka³y, czy znów nie ma czego¶ zatrutego, rozczesa³y jej w³osy, obmy³y wod± i winem, ale nic nie pomog³o; ukochana dziewczynka by³a martwa.

U³o¿y³y j± karze³ki na katafalku i usiad³y doko³a, i przez trzy dni op³akiwa³y swoj± ¦nie¿ka. Wreszcie postanowi³y j± pochowaæ, ale wygl±da³a tak ¶wie¿o i piêknie jak cz³owiek ¿ywy, a liczka jej by³y tak rumiane, ¿e karze³ki zawo³a³y:

- Nie, nie mo¿emy jej oddaæ czarnej ziemi!

I zrobi³y szklan± trumnê, aby mo¿na by³o ¦nie¿kê ze wszystkich stron widzieæ. Do tej trumny w³o¿y³y dziewczynkê, z³otymi literami wypisa³y jej imiê i ¿e by³a królewsk± córk±. Postawi³y trumnê na szczycie góry i jeden z nich zostawa³ zawsze na stra¿y. Nawet ptaki przysz³y i op³akiwa³y ¦nie¿kê - najpierw sowa, potem kruk, wreszcie go³±bek.

D³ugo, d³ugo le¿a³a ¦nie¿ka w szklanej trumnie i nie zmienia³a siê wcale, wci±¿ wygl±da³a, jakby spa³a, gdy¿ by³a bia³a jak ¶nieg, rumiana jak krew i czarnow³osa jak heban.

Zdarzy³o siê raz, ¿e pewien królewicz przeje¿d¿a³ przez las i przyby³ do domku karze³ków, aby tam przenocowaæ.

Zobaczy³ na szczycie góry szklan± trumnê, a w niej piêkn± ¦nie¿kê, a przeczytawszy to, co by³o wypisane z³otymi literami, zwróci³ siê do karze³ków i rzek³:

- Dajcie mi tê trumnê, a zap³acê wam, ile tylko zechcecie.

Ale karze³ki odpowiedzia³y:

- Nie oddamy jej za skarby ca³ego ¶wiata!

Na to królewicz:

- Wiêc ofiarujcie mi j±, gdy¿ nie móg³bym teraz ¿yæ bez widoku ¦nie¿ki. Bêdê j± czci³ i uwielbia³ jako najdro¿sz± dla mnie istotê na ¶wiecie.

Po tych s³owach ulitowa³y siê karze³ki i odda³y królewiczowi trumnê, a ten kaza³ s³ugom nie¶æ j± na ramionach przed sob±.

I zdarzy³o siê wtedy, ¿e jeden z nich potkn±³ siê, a przy tym wstrz±¶niêciu wypad³ z ust ¦nie¿ki kawa³ek zatrutego jab³ka, który tkwi³ w jej gardle. I po nied³ugiej chwili dziewczynka otworzy³a oczy, unios³a wieko trumny i by³a znów ¿yw.

- O Bo¿e, gdzie jestem?! - zawo³a³a. A królewicz uradowany rzek³:

- Jeste¶ przy mnie!

I opowiedzia³ jej, jak siê to wszystko zdarzy³o, koñcz±c:

- Kocham ciê ponad wszystko na ¶wiecie; pójd¼ ze mn± do zamku mojego ojca, bêdziesz moj± ¿on±

¦nie¿ka zgodzi³a siê, a ¶lub ich odby³ siê z wielk± wspania³o¶ci± i bardzo uroczy¶cie. Na ten ¶lub zosta³a te¿ zaproszona z³a królowa.

Kiedy w³o¿y³a wspania³e szaty, stanê³a przed zwierciad³em i zapyta³a:

Zwierciad³o odpowiedzia³o:

-Ty¶ piêkna, królowo, jak gwiazdy na niebie, ale m³oda królowa tysi±c jest razy piêkniejsza od ciebie!

Zdrêtwia³a ze zgrozy z³a kobieta i taki j± lêk ogarn±³, ¿e postanowi³a ju¿ wcale na ¶lub nie i¶æ. Ale nie mog³a znale¼æ w domu spokoju, chcia³a koniecznie zobaczyæ m³od± królow±.

Kiedy przysz³a na wesele, pozna³a ¦nie¿kê i oniemia³a ze strachu i przera¿enia. I nagle sta³a siê tak brzydka, tak potwornie brzydka, ¿e nikt nie móg³ na ni± patrzeæ, a ona sama nie chcia³a ju¿ przegl±daæ siê w zwierciadle. Z krzykiem wybieg³a z pa³acu i ukry³a siê w wielkim, gêstym lesie. Nikt jej ju¿ wiêcej nie widzia³ i nikt nie wie, co siê z ni± sta³o.

A ¦nie¿ka wraz z królewiczem ¿yli sobie szczê¶liwie i je¶li dot±d nie pomarli, to jesz
Strony: [1]
Skocz do:  

Polityka cookies
Darmowe Fora | Darmowe Forum

voters rozmowcy pomorska skyworldsv sith